Dette kom som en innskyttelse i natt

Publisert 03.10.2013

Kjære leser.

Som jeg tidligere har fortalt, kom foreldrene mine blant annet med en bunke brev her om dagen.  Nå har jeg rukket å lese noen av dem. Det føles som å lese et historisk dokument.

Brevene fra mor kom til meg når jeg var borte fra hjemmet på 60-og 70 tallet. Mamma skrev til meg på en helt naturlig og vettug måte.  Som viste at hun så på jenta si som en intelligent liten jente, med vett og forstand i sitt barne-og tenåringshode.  Hun fortalte om livet hjemme på Ytteren i Mo i Rana.  Ga et tidsriktig og ærlig bilde av hva som skjedde på Mo, og hva de foretok seg i hverdag og fest når jeg ikke var der.  Hun fortalte også om en tid da ikke alle hadde telefon i alle hus.  Om at de måtte ut av huset for å ringe til meg.

Dette var i en tid da barn med funksjonsnedsettelse reiste bort fra hjemmet for å gå på skole, og for å få behandling for sine funksjonsnedsettelser. Mange av oss var borte fra familiene våre over lang tid. For meg og min familie var det mye sorg og smerte forbundet med å stadig måtte bryte opp fra familien, etter å tilbrakt ferier sammen med mine kjære.  Det var mye gråt og tennersk gnissel når oppbruddstiden kom.  Brevene bærer preg av mye sorg, lengsel og håp om at jeg hadde det bra.  Det vitner om lengsel og håp. Gjensynsglede, undringer og fortvilelse over å ikke alltid kunne være tilstede når jeg var syk!

Til politikere og fagfolk som ønsker å gjenoppta systemet med å samle mennesker med funksjonsnedsettelse bort fra hjemmet når barna har behov for assistanse, vil jeg bare si: ikke gå for det.  Det skaper fremmedgjøring av familiemedlemmene og usikkerhet hos barnet.  Det kan også føre til at barnet sliter med å skape seg nettverk som voksen, og slite med å vite hvor de hører til.  Nå får vi håpe og se om den nye regjeringen holder sine ord og rettighetsfester BPA(Borgerstyrt personlig assistanse), og andre tiltak som må til for at mennesker med funksjonsnedsettelse kan få delta aktivt i samfunnet.

Jeg knepper mine hender for det og ønsker alle mine lesere en riktig god natt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s