Tusen ganger god natt

Publisert 05.11.2013

OBS! Spoiler alert!

tusen-ganger-god-natt-plakat
Bilde lånt fra deichman.no

Det er meget sjelden jeg bruker assistansetimer på kino. En mandag i oktober gjorde jeg et unntak. «Tusen ganger god natt» hadde fått så positiv omtale at jeg bare måtte se den. Min borgerstyrte personlige assistent fikk i oppdrag å notere litt under filmen slik at jeg kunne formidle på en god måte etterpå. Jeg er ingen filmekspert, men jeg ser i overkant mye film. Dette er derfor ingen filmanmeldelse, men helt og holdent en subjektiv opplevelse av filmen.

Manusforfatter er Harald Rosenløw Eegs, Erik Poppe har regien og Juliette Binoche (Rebecca) spiller hovedrollen som krigsfotograf. I åpningsscenen følger vi henne til Kabul, hvor hun fotograferer en gruppe kvinner som gjør forberedelser til en selvmordsaksjon. Rebecca følger kvinnen til stedet der bomben utløses og hun blir selv skadet i ulykken. I det hun kommer til seg selv på et sykehus i Dubai, møter vi ektemannen hennes Markus, som spilles av Nikolaj Coster-Waldau.

Tilbake i Dublin hvor Rebecca og Marcus bor med sine to barn Steph (Lauryn Canny) og Lisa (Adrianna Cramer Curtis) gjør ektemannen det klart at dette ikke er et liv han lenger ønsker. Å vente på at det mennesket han elsker når som helst kan komme hjem i en likpose er for tungt for ham og barna å bære. Rebecca velger familielivet og gjør det klart at hun vil slutte å fotografere i krigssoner. Vi ser en lykkelig familie men aner at Rebecca føler en utilfredshet i tilværelsen. Under et besøk hos en hjelpeorganisasjon med datteren, som forbereder et Afrika-prosjekt på skolen, møter Rebecca en kollega som tilbyr henne jobb i en relativt trygg flyktningeleir i Kenya. Etter en lang familiediskusjon, blir Rebecca og Steph enige om at Steph skal være med Rebecca på en mor-og datter tur. Det skulle vise seg å bli en dramatisk tur. Under besøket i flyktningeleiren, og mens datteren filmer, oppstår det en væpnet konflikt. Moren sender datteren avgårde i en bil mens hun fotograferer konfliktene og drapene som foregår. Steph blir meget sjokkert over hendelsen og ber moren om ikke å si noe om dette til faren.

Tilbake i Dublin, i det moren og datteren ser over bildene fra turen, dukker filmen, tatt av Steph, opp. Faren kommer inn i rommet idet filmen viser moren, som sender en panikkslagen datter avgårde i en bil, mens hun selv setter sitt eget liv i fare mens hun fotograferer. Dette fører så til at ektemannen kaster Rebecca ut. Hun prøver fortvilt å nærme seg familien sin i tiden som kommer, samtidig som hun fortsatt kjenner på en lengsel mot tilværelsen hvor hun kjemper en kamp mot urettferdighet og elendighet med fotografiene sine.

Mot slutten av filmen ser vi Rebecca som forbereder sin avskjed familien, samtidig som datteren holder en presentasjon på skolen om sin opplevelse i Kenya. Hun forteller her om morens tapre kamp mot urettferdighet, hvor de hun fotograferer faktisk trenger henne mer enn det hun gjør. Filmen avsluttes med at moren fortsetter sitt oppdrag med fotograferinger av selvmordsbombere i Afghanistan, denne gangen er bomben festet til et barn.

Vi som var tilstede på Trondheim Kino denne tirsdagen i oktober var så heldige å få filmen introdusert av Erik Poppe selv. Han forklarte at filmen var basert på noen av hans egne opplevelser, men at den ikke kunne karakteriseres som biografisk. Filmen er dedikert Erik Poppes egen kone og barn.

Filmen var en sterk opplevelse og mot slutten ble det vel emosjonelt! Vil anbefale alle som kan, å se denne fantastiske filmen!

Lånt fra flyktningehjelpen.no
Lånt fra flyktningehjelpen.no
Bilde lånt fra p3.no
Bilde lånt fra p3.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s