Assistanse

(English version below)

Publisert: 15.september 2012

For å få til det jeg gjør til hverdag, fest og på reiser bruker jeg assistenter.  De rekrutterer jeg stort sett ved å annonsere etter arbeidstakere  ved å legge inn annonser på Ulobas hjemmesider, eller  Navs sider.   Av og til har det kommet til ansettelser gjennom bekjente, men som oftest har jeg annonsert etter personer som ønsker en deltidsstilling.

Ettersom jeg ikke har assistanse 24 timer i døgnet, må jeg prioritere hva jeg bruker assistanse til. Når jeg vet at det er stort behov for assistanse på sommer og høst, starter sparing av lønnsmidler i januar. I tillegg har jeg en konto som jeg setter av penger på, slik at  jeg  til en viss grad har penger til å dekke boutgifter og lignende for assistenter jeg må ha med meg. Kvitteringer og regninger sendes deretter til administrasjonskontoen for refundering. Likevel hender det seg at jeg må be om et forskudd fra administrasjonskontoen, fordi det  ikke alltid er penger nok på egen sparekonto. Lønn til assistentene kommer fra en lønnskonto administrert av Uloba sentralt.

Dette blir nesten en livsstil.  Det som kan være nyttig er å sette av lønnsmidler til ”noe som plutselig kommer på”, og som ikke var planlagt på forhånd. Livet kan by på ”overraskelser” selv om man har et assistansebehov.  Da kan det være greit og si: Jeg kommer!

Jeg savner mer enn en gang og kunne ta ting ”på sparket”. Denne BPA-ordningen er likevel, hittil, den beste løsningen jeg har funnet de gangene det er nødvendig med assistanse for å få løst små og store utfordringer i dagliglivet.

 

Assistance

Published on the 15th of September 2012

To manage everything that I do on a daily basis, for parties and for travels, I have assistants. They are recruited mainly by putting up an ad on Uloba’s and Nav’s (the Norwegian Welfare and Labour Administration) homepages. Sometimes, I find employees through acquaintances, but I’m usually looking for people who wish for a part time job.

Since I don’t have assistance 24/7, I have to prioritize what to use it for. When knowing that I have a greater need for assistance during the summer and the autumn, I start saving payed hours in January. I also have an account on which I save some money, so that I, to a point, can cover living expenses for the assistants that I need to bring along on trips. Receipts and bills are then sent to the administration’s account to be refunded. Sometimes, when there isn’t enough on my own saving’s account, I have to ask for an advance from the administration’s account. The assistants’ salaries are payed through a salary account administered centrally by Uloba.

This is almost a life style. It can be useful to put some hours aside for something that “suddenly pops up”. Life can throw some “surprises» at you, despite the need for assistance. It can be nice to say: I’m coming!

More than once, I’ve wished I could take on things more “spontaneously”. But this user-controlled assistance is still the best solution I could find to date, when assistance is needed to solve everyday life’s smaller and bigger challenges.

 

(Translated by Solveig)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s