Hurtigruten

Publisert 11.01.2015

Godt nyttår, kjære leser!

DSCN09392015 001

Anno 2015

Håper er du også har hatt en fin jul – og nyttårsfeiring.  Jeg kom fra Nord-Norge med masse snø, og til Trondheim med glatt og slapsete vinterføre. Klar til å starte på et nytt år, og ser frem til et innholdsrikt og aktivt år. Har bestemt meg for å bruke mye tid og krefter på å komme meg rundt og leve et aktivt liv i år, og jeg kan trygt si at jeg startet året med å skru opp tempoet, etter en hyggelig jul med familien nordpå.

Året startet med å ta turen ned til Pir 1 der Hurtigruten lå til kai.  Jeg var interessert i å finne ut hvor tilgjengelige skipene egentlig er for rullestolbrukere, og om det er et reelt reisealternativ for meg. Det kan se ut som om båtene er best egnet til bruk av manuelle rullestoler.  Badene og heisene på båtene jeg har sett på er for trange til å bruke ståheis/personløfter inne på badene og toalettene. For dere som kan benytte en liten manuell rullestol, rullator eller krykker, og ikke personløfter, vil nok alt fortone seg noe annerledes.  Bildene viser det som beskrives i teksten.

Nå gjenstår det bare å besøke MS Finnmarken (bygd 2002) som ligger til kai bla. den 23. juni 2015.

MS Richard With(bygd 1993):

Tilgang til både kafè og restaurant. Handikaptoalett på lugar har for liten svingradius for personløfter. I tillegg finnes en 5 cm høy kant rundt dusjen. Lugar: På Richard With var selve lugaren ganske grei, men de hadde ikke hydraulisk seng.  Knagger henger for høyt. Ved evakuering må rullestolbruker tas i båre, eller bæres med rullestolen, eller ved bruk av teppe. Båre finnes på nivå 2 (lugaren er i nivå 3). Heislift i personinngang i ustand, må bruke inngang via bildekk. Lugar nr. 335 anbefales uansett skip, hadde størst svingradius ut av lugaren. Handikaptoalettet på dekk 4 (restaurant og kafedekk) er lite, passer kun små rullestoler, og til mennesker som ikke trenger personløfter. Vanskelig å komme til under vasken. Svært bra service.

Ms Richard 01 Ms Richard 08 Ms Richard 11 Ms Richard 07

MS Nordnorge (bygd 1997):

Mindre bad enn Richard With, høy kant inn til badet. Umulig å bruke personløfter der. Selve lugaren er romslig. Ikke mulighet for hydraulisk seng. Handikaptoalettet på dekk 4 (restaurant og kafedekk) er mindre enn Richard With, men får pluss for installert alarm på toalettet og mulighet til å kjøre helt inntil vasken. Vi (en assistent som er vant å reise sammen med meg) forsøkte også å finne ut om det var mulighet for å bruke toalettet i felles arealet, men med elektrisk rullestol var det ikke mulig å benytte fellestoalett på båten. Veldig lave bord ved kafeen og i sittegrupper, ikke mulig å kjøre elektrisk rullestol inntil bordet. Dårlig service, ble nærmest avvist ved påstigning. En annen ansatt kom oss til unnsetning og var veldig hyggelig og hjelpsom. Beslutning anbefalte å sjekke ut MS Finnmarken.

Ms Nordnorge 02 Ms Nordnorge 04 Ms Nordnorge 15 Ms Nordnorge 03 Ms Nordnorge 12

MS Midnatsol (bygd 2003):

Som det kommer frem på bildene er tilgjengeligheten grei i fellesarealene.  I lugaren kunne jeg ha flyttet litt på møbler før den ble tatt i bruk. Den hadde en flott hydraulisk / hev og senkbar seng, men badet var trangt og toalettet var satt på en opphøyning med sokkel og kant, som gjør at jeg ikke kunne bruke toalettene verken ved restauranten eller i lugaren. MS Midnatsol er derfor ikke et alternativ for meg. Prisen ligger på et høyere nivå i forhold til døgnprisen på hotell, cirka 2.140 kroner med frokost, ifølge det jeg kunne finne på nettet. Prisnivået varierer fra årstid til årstid, og hvor langt man skal dra. Etter hva jeg kunne finne på internett, kunne det se ut som pensjonister og uføretrygdede fikk 50 prosent i rabatt. Jeg ber deg som leser om å sjekke dette selv for å være helt sikker.

Gå inn på denne nettsiden for å finne priser på de forskjellige skipene/ båtene.

Maiken 2013 på Piren 033 Maiken 2013 på Piren 018 Maiken 2013 på Piren 026 Maiken 2013 på Piren 020

Ledsagerrabatt 100 %
Ledsager reiser gratis når den personen han/hun reiser sammen med, kan framvise ledsagerkort utstedt av hjemkommune. Rabatten gjelder kun reisebillett eksklusiv lugar, bil og måltider. ( http://www.hurtigruten.com/no/Distansereiser/Priser/Rabatter/ )

Personalet om bord var hyggelige og hjelpsomme. Det er ikke deres feil at det ikke funker for alle.  Dere med rullestol og gode erfaringer fra båtene er velkomne til å legge ved beskrivelser og gode erfaringer fra Hurtigruten. Alle erfaringer må komme frem.  Vi ble også anbefalt å videreformidle at det lønnet seg å ta kontakt med båtene, og ikke bookingen, for å høre om graden av tilgjengeligheten, fordi de ansatte hadde mer erfaring enn de som tar i mot bestillingen. Og til sist, men ikke minst: Jeg tok utgangspunkt i å bruke elektrisk rullestol, men innser at det nok er best å bruke en mindre rullestol om bord.  Det største problemet var at det praktisk talt var umulig å bruke personløfter på bad og toalett. Det er helt uaktuelt for meg å betale en god pris for en tur, uten å kunne gå på toalettet eller dusje.

Noe av årsaken til dårlig tilrettelegging kan for så vidt ligge i denne forordningen fra Europalov sin nettside:

«For så vidt gjelder rettigheter til personer med funksjonshemming, har norsk rett ikke regler som tilsvarer forordningens. Dette er forhold som oftest er regulert i transportvilkårene til den enkelte transportøren. Etter norsk regelverk stilles det krav om universell utforming ved bygging av skip. I 2004 ble det gjennomført krav til tilgjengelighet og tilrettelegging for denne persongruppen i forbindelse med gjennomføringen av direktiv 2003/24/EF om endring av 98/18/EF, jf. henholdsvis forskrift 5. januar 1998 nr. 6 om bygging, utrustning og drift av hurtiggående fartøy som anvendes som passasjerskip eller lasteskip §33 og forskrift av 28. mars 200 nr. 305 om besiktigelse, bygging og utrustning av passasjerskip i innenriksfart §8 D. Sjøfartsdirektoratet fastsatte den 14. august 2008 forskrift om endring av forskrift 15.september 1992 nr. 695 om bygging av passasjer-, lasteskip og lekter. Forskriftsendringen medfører at alle nye passasjerskip som kan føre flere enn 12 passasjerer, skal være utrustet og tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne og personer med redusert bevegelighet.»

Nettside: Europalov-  Følger EØS- og Schengen saker fra EU til Norge

I tillegg til denne informasjonen vil jeg anbefale dere å gå inn på linken nedenfor. Kanskje du vil finne inspirasjon der også:

http://www.rullestolreiser.net/Rullestolreiser.net/Velkommen.html

Vennlig hilsen

Lovise 63 eller Maiken om du vil

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s