Fra insitiusjon til samfunnsrealitet, og tilbake igjen?

Publisert 17.05.2010

En torsdag kveld i mai måned var en rekke arbeidsledere, pårørende og andre interesserte samlet. Som de våkne, ressurssterke personene vi er, har vi fått rede på at bystyret er i ferd med og rasere ”verktøykassen” vår BPA (Borgerstyrt personlig assistanse). Nå vil kommunen frata oss store deler av retten til å ta kontroll over våre egne liv, og gjeninnføre det å samle funksjonshemmede under ett tak og sentralisere tjenestetiltakene.
I de siste 30 årene har det vært en strømning og en holdning i norsk politikk om at mennesker med ulike typer funksjonsnedsettelser skal bli inkludert i samfunnet og nærmiljø, og at storsamfunnet skulle tilrettelegge og tilpasses slik at et hvert individ skulle føle seg i varetatt. Mennesker med funksjonsnedsettelser skulle, og skal, delta i politiske organer, være med i idrett og kulturliv, gå på skoler og ta høyere utdanning. Yrkeslivet ”skal” også være tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelser. Retningslinjer har blitt vedtatt, lovverk har blitt endret og verden har på mange måter gått fremover. På 70-tallet kom endringer i grunnskoleloven, på 80-tallet startet prosessen som endte opp med HVPU-reformen i 1991, mens i 1994 ble neste tiltak satt i verk. Dette var BPA- Borgerstyrt Personlig Assistanse, og staten gikk inn med stimuleringstiltak som skulle føre til at brukeren/ individet kunne få ansette sine egne assistenter og styre egen tilværelse.
Med tiden viste det seg at denne ordningen fungerte bra for mange. Med en gang staten trakk ut sine stimuleringsmidler ble det snakk om redusering og spørsmål om kommunen skulle tilbakeføre mange av tjenestene som blir utført av assistenter i dag. En kan på mange måter spørre seg om det at funksjonshemmede har deltatt i ulike prosesser for å få verden fremover har vært spill for galleriet, eller om det er et reelt ønske om at vi skal delta aktivt i samfunnet. Det virker som om at når kommuneøkonomien presses, blir menneskelige verdier satt til side, og store ord og faglige løfter viser seg å være basert på økonomien i kommunene, og ikke et reelt verdisyn.
BPA-ordningen fungerer bra. Retten til selv å bestemme hvem og hva som skal gjøres i og utenfor hjemmet er en befrielse for mange. Men så kom sjokket: Rådmannen i Trondheim har lagt frem et forslag om at kommunen igjen skal ta over mange av tjenestene som assistentene har hatt, og brukerne må igjen forholde seg til mange innstanser, slik at man på nytt mister muligheten til å styre hverdagen sin. Snakk om å ta to skritt frem og tre tilbake! I mange år har funksjonshemmedes organisasjoner deltatt i debatter og vært med i råd og utvalg. Til slutt fikk vi ”verktøykassa” som heter BPA og som førte oss ut i ”det frie” liv”. Nå ser det ut til at kommunene vil ha styringsretten tilbake, og lager retningslinjer som igjen skal plassere flere funksjonshemmede i bås. De vil splitte familier med funksjonshemmede medlemmer ved å forvente at de skal flyttes til kommunale innstanser for å få assistanse. Dette er en fordekt tilbakegang til et liv i institusjon og sentralisering av individet.
Jeg vokste opp på institusjon, og ser tydelig trekk i strukturen i hjemmebaserte tjenester. Med det nye fremlegget som er foreslått fra rådmannen til kommunestyre i Trondheim, ser det ut til at kommunen vil sentralisere tjenesteytelsen og gjøre dette mer eller mindre om til en institusjonalisert tjeneste. Dette minner på mange måter om totalinstitusjonenes felles mønster, som ville samle flere funksjonshemmede under samme ”tak”, og hvor tjenestene skulle utføres uansett hvilke behov brukerne har og hvem man er. Strukturen henger godt i veggen selv om ”sentraliseringstaket” foreløpig er borte. Kanskje institusjonene er langt fra borte, men at vi bare tror det fordi vi ikke ser de store komplekse byggene lenger?
Maiken Kvåle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s