Reisen til Gardermoen #1

(English version follows below the Norwegian version.)

Kjære bloggfølger og facebook-venn. Helt siden jeg var en liten jente har jeg kjørt tog.  Mitt liv har inneholdt mye transport med NSB. Reisene mine har vært nødvendig ettersom jeg i mange år måtte oppholde meg på institusjoner. Dette var fordi jeg trengte den behandlingen og skolegangen som datidens kunnskap og medisinske retningslinjer mente var riktig for meg. Jeg har bl.a. CP og sitter i rullestol. Derfor var jeg mye borte fra barndomshjemmet mitt. I ferier ble jeg sendt til hjemkommunen for å tilbringe tiden sammen med mine nærmeste. Mye av transporten til og fra ferieoppholdene foregikk med NSB.  På grunn av min diagnose har jeg engasjert meg i likemanns- og seniorarbeid i min diagnoseforening.

I juni skal jeg til Thon hotell Oslo Airport på Gardermoen for å delta på erfaringssamling for likemenn og brukerrepresentanter. I mange år har jeg kunnet kjøre tog, men nå når de nye vognene har kommet, som er ment å være universelt utformet, viser det seg at jeg ikke kan reise med elektrisk rullestol i de nye vognsettene. Det er merkelig at det gikk på de gamle togsettene, men at det nå ikke skal være mulig. Det resulterte i at jeg måtte jobbe hardt med bilsenteret på hjelpemiddelsentralen for å få min nye bil tidsnok til å kunne dra på erfaringssamlingen. I tillegg til at togsettene har blitt mindre, er det heller ingen godsvogn som eventuelt kunne fraktet min elektriske rullestol, mens jeg selv satt i manuell rullestol på toget. Hva har dette med tilgjengelighet for alle og universell utforming å gjøre? Er det bare tilgjengelig for folk som kun bruker små rullestoler? Nedenfor følger noen bilder fra 1981 til i fjor. Se utviklingen. Skulle tro at togsettene var mer tilpasset til rullestoler nå enn før, men faktum er det motsatte.

Her er et lite utdrag fra korrespondansen med representanten som skulle organisere reisen: ”Hei, det var ikke plass til elektrisk rullestol på avgangen kl. 14.59, da togsettet på en av strekningene var litt mindre enn det andre…”.

Bildet til venstre viser et gammelt togsett fra 1981, meg som 19-åring. Bildet til høyre ble tatt på et av de nyere togsettene.

Bildet til høyre viser togtur til Oslo i 2016.

 

Ha en fin uke.

Hilsen Lovise63, eller Maiken om du vil.

___________________________________

My trip to Gardemoen #2

Dear readers of the blog and facebook friends!  Ever since I was a little girl I’ve traveled by train. My life has contained a lot of travelling with NSB. These trips have all been necessary because of the many years I have spent at different institutions. This was because I needed both the treatment and schooling, according to the medical guidelines and general knowledge at the time. I have a condition called cerebral palsy (CP) and I therefore am dependent on my wheelchair. This is the reason I have had to spend a lot of time away from my childhood home whilst growing up. Though, during holidays I was sent back to my “home municipality” to spend time with my loved ones. My main form of transport on these trips to and from my hometown was by train with NSB. Because of my diagnosis I’ve been active and committed to equality- and senior work in my diagnosis association.

In June I’m travelling to Thon Hotel Oslo Airport at Gardemoen to attend an “experience gathering” for equality- and user representatives. For many years I’ve been able to travel by train but now the railway wagons have been upgraded, which were meant to be inclusive,  but it turns out I’m not able to travel with my electric wheelchair anymore. Oddly there was no issue at all with the old wagons, but with the new, upgraded ones it’s not possible anymore. This resulted in me having to work hard in cooperation with the car center at the central of assistive devices to get a new car in time to be able to attend the “experience gathering” in Oslo. In addition to the train wagons at NSB getting smaller, there is not a wagon designated to transporting freight attached to the train, so there is now way to transport my electric wheelchair whilst I’m in a manual one. How is this particularly inclusive? Is the train only available for people in smaller wheelchairs? Below I’ve added some pictures from the year 1981 and up until last year. Look at the evolution. You would think the trains became better adjusted to accommodate people in wheelchairs as time passes, but paradoxically this is not the case at all.

Here follows an extraction from my correspondence with the representative who were in charge of organizing the trip: ”Hello! It was not enough room for my electric wheelchair on the 2:59 PM departure today, because the railway wagons being used on this stretch were smaller than the regular wagons…”.
(See Norwegian version above for pictures.)
The first picture on the left shows me as a 19 year old in old railway wagon from 1981, whilst the first picture on the right shows a wagon of the newer model.  The second picture on the right shows a train ride to Oslo in 2016.

 

I wish you all a nice week!

Lovise 63, or Maiken – if you prefere.

3 kommentarer om “Reisen til Gardermoen #1

 1. Jeg har fått stor respons på Facebook på dette innlegget som er delt der. Her kommer ett av mine svar. Før jeg legger ut mer av responsen må jeg høre med de som har publisert disse om jeg videre kan bruke dette her, fordi mange av svarene kom i en lukket gruppe. Her kommer mitt svar:

  Jeg har kjørt tog mange ganger. Det har gått greit. Denne gangen kunne cp-foreningen dekke billetter på forhånd ved hjelp av et reisebyrå. Det jeg har lært av dette er at jeg alltid skal ordne billetter og det som skal ordnes selv. Denne gangen skal jeg på en konferanse hvor min diagnose forening dekker utgiftene. Jeg forsøkte derfor å gå gjennom deres kanaler. Det viste seg å være ineffektivt, som sagt. Neste gang ordner jeg det hele selv, da ordner det seg nok. 🙂 Det som er litt trist er at de som sitter i skranker og lignende ikke har erfaring og dermed tror at det er umulig. Derfor skrev jeg blogginnlegget. Det har tydeligvis skapt engasjement og gitt meg noen tips. I Like it. Det er derfor jeg skriver blogg. Takk til alle engasjerte, det varmer. Et nytt innlegg kommer snart. Min nye bil kommer i morgen, den gamle dro i dag. Klem til dere alle og sov riktig godt.

  Likt av 1 person

 2. Da har jeg fått tillatelse til å dele noe av responsen jeg har fått på dette innlegget, på Facebook:

  Laia Bakke: «Det er plass til el-stol på de nye togsettene også Maiken, jeg reiser ofte med dem. Man må bare stille seg litt på skrå, så får man opp bordet også. Hvis det ikke funker for deg, så kan det være du liker Signatur togene, de har litt bedre plass og går fra Trondheim kl 13. »

  Maiken Kvåle: » det har jeg og gjort. synes det var rart , reisebyet nekttet at det gikk denne gangen=-»

  Laia Bakke: «what? det er jo bare tull! Iallefall til Gardermoen. Vi får ikke være med Rørosbanen eller Trønderbanen eller Nabotåget, men ellers kan vi reise med el-stol på alle.
  Jeg leste som om du mente at det ikke var plass sjø… sorry!»

  Laia Bakke: «Nå så jeg – du prøvde å komme med rørostoget – det går ikke. du må dra enten 08:23 eller 13:04 fra Trondheim. De funker på beggge»

  Liv Heidi Granhaug: «Da jeg var med 08:23 toget en gang tidligere i år, så var det med en ung mann med slik stol du har.
  (Togene brukt på bl.a Nabotoget er nesten for smal til barnevogn)»

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s